Translate

úterý 29. října 2013

Už se blíží vánoce

Vždycky jsem ráda vyráběla vánoční ozdoby a dekoraci. Jako by o vánocích vytryskla po celý rok schovávaná tvořivost, nápady a chuť vyzdobit si byt, stromeček nebo vytvořit něco hezkého pro ostatní jako dárek.
Nejraději jsem vždycky tvořila pro maminku. Ta byla vděčným příjemcem mých tvůrčích nápadů. Dokonce i nad "korálemi" z opečených suchých těstovin se tvářila, jako že se jí líbí. Nepamatuji se sice, že by je někdy nosila, ale dlouho nám visely v kuchyni zavěšené na hřebíček.
Ale vyšívané ubrusy a prostírání používala poctivě a myslím, že se jí i opravdu líbily. Ale to jsem přeskočila období papírových ozdob na stromeček, hlavně papírových řetězů, které mi ovšem maminka zakázala dávat na stromeček poté, co nám začal hořet. Tenkrát se ještě používaly normální svíčky (normální = ty co opravdu hoří) a proto nebylo vůbec překvapující, že když se potkala svíčka s mým papírovým řetězem, byl z toho menší ohýnek. Naštěstí včas uhašený.
Když nad tím tak přemýšlím, maminka zvládala mé nutkání tvořit jí vánoční dárky celkem bravurně. Dokonce jsem jí jednou ušila i flanelové šaty, které samozřejmě také nenosila, protože se asi opravdu nosit nedaly. Snad alespoň ten flanel skončil užitečně, třeba jako hadr, který se v domácnosti vždycky využije.

Kromě dárečků jsem vytvářela i vánoční dekorace, jako například svícny ze dvou ořechových skořápek slepených k sobě. Ty svícny by samy o sobě nebyly špatné, kdybych je ovšem nenatřela červenou, žlutou a nejspíš i jinými barvami. Ale tenkrát se mi to asi líbilo.

Teď jsem se posunula přece jen o kousek dál, ale okouzlení vánocemi mi zůstalo. A ještě jedna důležitá změna nastala. Nečekala jsem až na poslední chvíli. Své dárky jsem totiž většinou dodělávala ještě na štědrý den, abych je vůbec stihla do večera udělat a dát pod stromeček. Tentokrát jsem začala s dost velkým předstihem a už teď, v říjnu, vyrobila vánoční ozdoby.

Ozdoby jsou látkové a jsou na nich obrázky, které jsem si nejdříve namalovala a pak podle nich vyřízla šablonu z plastu. Přes šablonu jsem pak nanesla barvu a nakonec ušila kolečka na stromeček nebo kamkoliv jinam. Pokud se vám líbí, jsou k dostání v mém obchůdku na Fleru.






Doufám, že na vás dýchla vánoční atmosféra. Já už ji cítím ve vzduchu, i když je venku 15°C.  A to nemluvím o své dceři, která se stále ptá, kdy už bude prosinec, protože to má narozeniny a vzápětí jsou vánoce.
Přeji vám hezký večer.
Jana

pondělí 7. října 2013

Polštářek s lentilkami

V poslední době jsem se hodně věnovala barvení šál a tak už mě chytla chuť zase něco ušít. Od barvení jsem ale neutekla, protože jsem použila ručně barvené látky v různých odstínech modré a bílý podklad. Zjistila jsem, že mě vlastně nejvíce baví něco vytvářet z bílé látky, ať už barvením nebo malováním na textil. Nic mě neomezuje, můžu si vybrat barvu, jakou chci, vzor jaký chci a všechno záleží jen na nápadu. A pak je samozřejmě důležité prošívání. To nevynechám už u žádného polštářku nebo deky, protože by mi bez prošívání připadaly takové nedokončené.

Takže když mě chytla chuť do šití, vznikl tento polštářek, který jsem nazvala "lentilkový". Kolečka jsou naaplikovaná a protože jsou prošitá jen z kraje, vystupují plasticky z povchu jako lentilky. Jen nemají úplně jedlou barvu.

Prošití jsem dělala bílou bavlněnou nití. Bavlněné nitě se mi zdají na prošívání nejlepší, nebo já je mám alespoň nejraději.






A nakonec přece jen dvě fotky se šálkami. Jsou to šály z hedvábí o velikosti 180 x 90cm a jsou barvené reaktivními barvami firmy Jacquard.


Díky za návštěvu.
Jana

úterý 1. října 2013

Něco pro děti

V létě si u mě jeden pán objednal pro svoje dvojčátka dva medvídky. Jednoho pro chlapečka a jednoho pro holčičku. Jsou ušity podle časopisu Marina - střih Bellet design. Ušila jsem je z minky, pro neznalé je to moc příjemný úplet s chlupem, který je trochu podobný sametu a na těle je neuvěřitelně hebký a mazlivý. Člověk si může vybrat dlouhý chlup nebo kratší. Na medvídky jsem použila kratší a vypadají jako ze sametu.

Trochu problém byl sehnat minky v barvách, které by se mi líbily a samozřejmě s krátkým chlupem, který jsem už měla vyzkoušený z medvídka pro Kačenku a chtěla jsem proto stejný materiál, jen jiné barvy. Hledala jsem u nás, ale našla jsem pouze minky s ťupkama, které jsem nechtěla a pak ještě něco na Fleru, ale taky to nebylo úplně podle mých představ a navíc cenově dost nepříznivé. Nakonec jsem koukla na Etsy, kdo nezná, je to něco, jako u nás Fler, jen v angličtině a samozřejmě v daleko větším měřítku (odkaz zde), a našle jsem zde parádní obchůdek, kde si můžete minky objednat po půl yardu nebo po yardu nebo i v balíčcích a výběr barev je obrovský. Nakonec jsem si tedy látky vybrala v tomto obchůdku, zboží cestovalo z Jižní Korei a světe div se, cena včetně poštovného byla téměř o 200 korun nižší, než kdybych si zboží koupila u nás.

Výhodou bylo, že jsem objednávla celkem yard (na každého medvídka půlku), takže jsem se s cenou nedostala nad 22 euro a tato dodávka tedy nebyla zdaněna českou DPH.  Kdyby někoho zajímalo, odkud jsem objednávala, najdete obchůdek zde.

I dodávka  zboží byla překvapivě rychlá. Ačkoliv mi psali, že zboží do Evropy chodí tak 3 týdny, za týden jsem měla látky doma. A ještě jedna poznámka, neposílají půl yardu odměřeného tak, jak kupujeme látky u nás, tzn. že by ho klasicky ustřihli z celé šířky, ale je střižený celý yard a rozpůlená je šířka látky. Nedostanete tedy dlouhý pruh (minky se prodává ve větší šířce, než je u zahraničních látek obvyklých 110 cm, tuším že je šířka cca 150 cm) ale pěkný obdélník 90 x 75 cm. Alespoň tak to přišlo v balíčku mně. A teď už pár obrázků.




Díky za nakouknutí.
Jana